Societatea in care traim este divizata intr-o serie de instituții. De la cele legale, politice și religioase, la cele educaționale și de sanatate. Așa cum probabil te gandeai, este evidenta importanța și indispensabilitatea ultimelor doua instituții enumerate. Educația și sanatatea reprezinta baza unui trai și a unei evoluții garantate. Așa cum creativitatea și ideile se nasc din educație și cunoaștere, ne-am asigurat mereu sanatatea datorita educației. Inginerii au inventat de-a lungul timpului metode și dispozitive pe care doctorii le-au folosit pentru a ne insanatoși. Dar, chiar daca sanatatea este cea mai importanta, oamenii au nevoie de mai mult. Vor siguranța și confort, sa aiba un trai ușor și prosperitate. Voi vorbi in continuare despre oamenii care ne-au revoluționat lumea și despre revelațiile lor industriale.

Invențiile ne fac cu siguranța viața mai ușoara. Și nu ne gandim niciodata la acest lucru, pentru ca ne-am obișnuit deja cu ele. E mai simplu sa dam cu aspiratorul in loc sa folosim matura, pentru ca sigur dispar mai multe scame. Preferam sa spalam rufele la mașina, pentru ca tot ce facem este sa le sortam in funcție de culoare și sa stabilim un program. Acum mulți ani, bunicile noastre aveau batai in palme, din cauza petelor care trebuiau sa dispara. Frigiderul ne ține mancarea proaspata mai mult timp și gospodinele pot gati o ciorba din care familia sa manance trei zile. Ne place sa mergem cu mașina dintr-un loc in altul, pentru ca ne-am invațat comozi. In plus, ajungem relaxați la destinație și caștigam timp. Sunt doar cateva dintre invențiile care ne fac viața mai ușoara. Suntem inconjurați de invenții. Daca muți privirea de la textul acesta in partea dreapta sau stanga, sigur vei vedea ceva care a fost conceput ca sa te ajute in vreun fel. Dar sa aflam cateva povești!

 Povestea aspiratorului incepe in 1907. Murray Spangler, un inventator fara succes care lucreaza in schimburi de noapte la un hotel, este pus sa curețe covoare. Cum strazile din 1907 nu erau asfaltate, noroiul era adus de afara de catre clienți, iar dupa ce se usca, se transforma in praf. Cantitatea imensa de praf de pe covoare n-ar fi fost o problema majora pentru Murray, daca nu ar fi suferit de astm. Intr-o zi, dupa ce a suferit o criza de astm din cauza prafului, a inceput sa se gandeasca la cum și-ar putea ușura viața. Voia un dispozitiv care sa poata colecta tot praful din covoare și sa-l stocheze intr-un rezervor care sa poata fi golit și folosit din nou.

Murray a folosit o cutie de sapun metalica, un ventilator, o fața de perna care servea drept “sac” pentru praf și o coada de matura. Ansamblul nu a funcționat la inceput așa cum iși dorea. Deși praful de pe covor era aspirat, o mare cantitate era impinsa in aerul pe care il respira. Dupa mai multe incercari, a reușit sa faca un aspirator care reținea și praful de pe covor, dar și pe cel din aer. Apoi, și-a dat seama de potențialul de vanzari al invenției sale și a inceput sa caute oameni care sa il susțina financiar. Brevetul de invenție a fost inregistrat pe numele W.H. Hoover, o ruda instarita de-a lui Murray, scrie www.hoover.com. Aspiratorul a devenit o necesitate in fiecare locuința și datorita lui Murray Spangler și astmului sau, nu mai suntem nevoiți sa inhalam praf astazi. Mai mult, pornind de la ideea lui, au aparut chiar și aspiratoarele fara sac sau aparatele de curațat cu abur, a caror eficiența este mai mare și care ne ușureaza munca atunci cand ne apucam de curațenie.

Povestea avionului este veche de cateva secole. Deși istoria relateaza incercari fatale de a zbura inca din 1400, primul zbor cu un avion controlat și propulsat a avut loc in 1903. Frații Wright, niște vanzatori și reparatori de biciclete, au capatat abilitați mecanice datorita clienților care le aduceau biciclete stricate. Wilbur și Orville au fost pasionați de zbor dintotdeauna, insa niciodata nu au incercat sa zboare pana in 1902.

Cei doi au conceput un mic tunel aerodinamic pentru a testa diferite forme de aripa și alte suprafețe de control. Avionul conceput a fost unul cu aripa fixa, motor de propulsie și suprafețe de control care ii permiteau sa ridice și sa-și coboare “nasul”, sa vireze stanga-dreapta și sa se incline in ambele parți folosindu-și aripile. In 1903, dupa mai multe incercari, frații Wright și-au dus avionul la Kitty Hawk pentru a-l testa. Avionul s-a comportat perfect și zborul a fost surprins de camerele de filmat, care au captat inceputul zborului in format motion picture. Wilbur și Orville nu au fost primii oameni din lume care au zburat, dar cu siguranța au fost primii care și-au controlat și propulsat aparatul de zbor.

Povestea parașutei incepe intr-o zi insorita din 1912. Stephen Banage se intorcea de la mina de carbuni in care lucra, visand la o viața mai buna. El a fost șocat sa vada un avion care s-a prabușit aproape de locuința sa și a ramas pe ganduri. Incepuse sa aiba diverse idei despre cum ar putea face zborul mai sigur pentru piloți. Deși era un imigrant din Cehia, studiase ingineria și avea idei indraznețe. Dupa un salt cu umbrela din hambar, satenii au ras de Banage și l-au numit nebun, insa intamplarea i-a oferit și mai multa ambiție și l-a ajutat sa continue.

Banage era conștient ca in urma cu noua ani, frații Wright inventasera avionul, iar aparatul de zbor era folosit din ce in ce mai des, chiar daca era nesigur și periculos. In plus, știa ca un inventator care facuse un salt de pe turnul Eiffel in urma cu cațiva ani a avut un sfarșit tragic pentru ca parașuta sa nu a funcționat. Cu toate acestea, și-a strans materiale și a inceput sa iși construiasca un fel de “fusta” care sa il inconjoare. Aceasta se deschidea ca o umbrela in jurul lui și ii incetinea caderea.

Dupa numeroase salturi din hambar, și-a dat seama ca dispozitivul nu ii atenua caderea suficient, fapt ce l-a determinat sa-i mareasca suprafața. Apoi, Banage și-a testat singur invenția, ca orice inventator profesionist. A efectuat un salt de pe o cladire inalta și a fost primul om din istorie care a aterizat ușor și in siguranța. Despre revelația sa poți afla mai multe din episodul doi al documentarului INVENTIONS THAT SHOCKED THE WORLD.

Parașuta a salvat apoi mii de vieți și a devenit un dispozitiv indispensabil in industria aviației.

In 1923, John Baird  se muta in Hastings pentru a-și pune in practica anumite idei. Este inventator in serie, dar are probleme cu banii și cu sanatatea. John spera ca aerul sarat de pe coasta Angliei sa-l ajute sa gandeasca limpede și sa gaseasca o metoda de a ieși din saracie. Nevoia de bani era foarte mare deoarece suferea de o boala care necesita tratamente scumpe.

In momentul in care a privit radioul, i-a venit o idee. Deși conceptul de transmitere a imaginilor parea desprins din carțile fantastice, John și-a imaginat un mic ecran in aparatul sau de radio care difuza imagini in mișcare. Ideea lui parea simpla pe schița, dar s-a dovedit a fi foarte greu de realizat. Un ansamblu format dintr-un disc cu gauri se rotea in fața unei imagini, iar un senzor de lumina transforma parți din imagine in unde radio care erau trimise catre al doilea ansamblu identic. Acesta reconstruia imaginea așa cum primul ansamblu o transmitea. Dupa zeci de modificari și cu o suta de lire, John a reușit sa inventeze primul televizor din lume. Deși era primitiv și difuza imagini neclare, a servit ca o platforma ingenioasa pe care alți inventatori au putut sa o imbunatațeasca. Astazi, televizorul ne unește in evenimente de triumf sau in momente de groaza. In plus, datorita altor inventatori, televizorul a devenit mai tarziu accesibil oricarei familii.

Cea mai mare provocare a inventatorilor este legea. Pentru ca ingeniozitatea lor sa fie protejata, au nevoie de brevete de invenție eliberate de statul in care se afla. Brevetele sunt foarte scumpe, unul valabil la nivel global ajunge sa coste 45.000 de euro. In plus, pentru inregistrarea lor este nevoie de avocați speciali, care sa fie capabili sa descrie amanunțit invenția și cum funcționeaza. Un singur astfel de document este valabil doar in jur de 20 de ani. Brevetele reprezinta un impediment pentru intreprinzatori sau constructori, pentru ca trebuie sa plateasca pentru ele și au nevoie de aprobari, dar in același timp, reprezinta rasplata mult așteptata a inventatorilor.