In perioada estivala cazurile de intoxicatii si toxiinfectii alimentare cresc foarte mult. Ele se datoreaza mai ales consumului de alimente contaminate in primul rind cu bacterii si in special cu virusul hepatitei A. Modul de prevenire a acestora il reprezinta aplicarea normelor de igiena elementara. Si ce poate fi mai simplu si mai frumos decit sa ne bucuram de o vacanta linistita, acordind in acelasi timp minimul necesar de atentie sanatatii noastre?

Infectiile alimentare sint provocate de microorganisme

Infectiile alimentare sint provocate de microorganismele care se gasesc pe produsele alimentare depozitate in conditii improprii. Nu fructele si legumele sint cele mai vizate. Acestea nu reprezinta decit doi la suta din totalul produselor alimentare cu un grad inalt de toxiinfectie.

Prima manifestare – criza de ficat

Prima manifestare a bolii este banala criza de ficat. De cele mai multe ori criza este puternica si numai asa bolnavul se decide sa apeleze la ajutorul medicului.

Alimentele alterate – uneori, greu de identificat

Fructele si legumele sint consumate crude sau fierte ori folosite ca ornament. Calitatea lor microbiologica trebuie sa fie ireprosabila atit din punctul de vedere al producatorului, cit si al consumatorului.

In ceea ce priveste fructele si legumele semnele alterarii sint usor de observat: gustul devine amarui sau excesiv de dulce, parfumul capata iz de mucegai, textura si structura se schimba.

Ambalarea, trasportarea si prezentarea spre vinzare a oricarui produs alimentar trebuie sa respecte cele mai stricte norme igienico-sanitare. Prezenta microorganismelor trebuie sa fie monitorizata cu precizie, pentru ca incarcatura microbiana sa fie cit mai diminuata.

Ce poate reprezenta o sursa potentiala de contaminare

Fie ca luam masa la restaurant sau acasa, toxiinfectiile alimentare pot aparea deseori. Pentru a le cauza nu e nevoie decit sa nu respectam conditiile de preparare a produselor alimentare, sa nu ne spalam pe miini, sa folosim ustensile ruginite si nedezinfectate, sa pregatim mincarea in vase sau pe suprafete murdare.

In ceea ce priveste vectorul alimentar, capacitatea de multiplicare a germenilor variaza in functie de: continutul de apa din alimente, de oxigen (unele bacterii au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta, altele nu) si de temperatura.

Multiplicarea bacteriilor se produce in conditii de temperatura intre 4 si 6 grade Celsius. Procesul de multiplicare creste vara, cind se ajunge la 37 de grade Celsius si scade iarna, cind se inregistreaza 0-5 grade. Procesul inceteaza la minus 18 grade Celsius. Bacteriile sint distruse atunci cind sint supuse unui mediu extrem de cald, de peste 65 de grade Celsius. Bacteriile au capacitatea de a astepta momentul prielnic pentru a se dezvolta. In cazul in care nu sint distruse, ele se pot inchide intr-un invelis protector, urmind a-si reincepe activitatea atunci cind mediul le ofera conditii propice.

Riscurile la care se expune consumatorul

Riscurile la care se expune consumatorul variaza in functie de germeni, de nivelul de contaminare, de virsta si de gradul de imunitate a organismului.

In cazul intoxicatiilor alimentare, problemele digestive sint provocate de toxinele bacteriene. Atunci cind alimente ca produsele de patiserie sau carmangerie sint expuse intr-un mediu deschis, la temperatura camerei si lipsite de ambalaj contaminarea apare imediat. Germenii provin fie de la insecte, fie de la miinile nespalate ale vinzatorului care incaseaza banii si apoi serveste produsul fara a folosi manusi, fie de la un cumparator racit care stranuta tocmai in fata vitrinei unde se vind produsele.

Ce sint toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectiile alimentare sint rezultatul cresterii numarului de bacterii pe de o parte, iar pe de alta de secretia toxinelor. Acestea sint cauzate in general de Salmonella, germen foarte raspindit mai ales prin contactul cu cineva care nu are miinile spalate.

Infectiile alimentare sint provocate cu precadere de o bacterie care se gaseste in apa potabila murdata, nepurificata si nefiltrata. Tipurile de manifestare a unei infectii alimentare constau in gastroenterita, febra tifoida, hepatita tip A.

Metode de prevenire

1. Se spala miinile inainte de a lua masa, inainte de a prepara ceva de mincare, dupa pregatirea alimentelor, dupa ce ati mers la baie.

2. Daca aveti vreo rana deschisa la mina, atunci cind sinteti la bucatarie puneti un plasture pentru a evita contactul direct cu produsul alimentar.

3. Nu stranutati, nu cascati si nu suflati nasul deasupra unei portii de mincare.

4. Nu va treceti mina prin par, nu va scarpinati pe git sau la nas si apoi sa bagati un deget in sos ca sa vedeti daca mai trebuie sare sau nu.

5. Inaintea de a sparge un ou sau de curata un cartof spalati coaja. Aceasta contine multi microbi.

6. Spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma. Evitati sa mincati fructe lovite sau legume vestede si stricate.

7. Verificati termenul de garantie si calitatea conservelor si ale semipreparatelor.

8. Conservati produsele perisabile la rece.

9. Pentru a elimina orice sursa de germeni si praful spalati vesela si tacimurile si curatati masa inainte si dupa ce ati preparat ceva.

10. Interziceti animalelor de casa accesul in bucatarie in timp ce gatiti.