Pe scurt:

– Comparativ cu celelalte tari din America de Sud, Uruguay e o tara scumpa. Nu neaparat mai bogata, dar mai scumpa. O sa va surprinda diferenta de pret fata de Argentina!- Transportul public va fi cu autobuzul. Cursele dureaza putin si sunt dese.- In sezonul turistic, e de recomandat sa aveti rezervare prealabila la cazare in anumite destinatii foarte cautate, altfel riscati sa impartiti un carton afara cu homelesii. Da, ar fi o experienta, dar…

O vacanta in Urugay – cand si unde sa mergi?

Uruguay e o tara mica. Microscopica, daca e sa o comparam cu vecinii sai din America de Sud, desi comparativ cu tarile europene ar fi de talie medie. Ce inseamna asta? Ca nu are o foarte mare varietate de peisaje si nici nu e situata pe mai multe zone climatice – clima e temperata, desi mai calda ca la noi, cu veri toride si ierni ploioase. Asa ca, daca vreti sa calatoriti in Uruguay, incercati sa evitati pe cat posibil vara de la noi, pentru ca veti ajunge in cea mai gri si deprimanta perioada a anului.

Cele mai vizitate locuri din Uruguay sunt pe coasta. Majoritatea celor care vin din Argentina ajung prima data la Colonia, un orasel cu un foarte puternic iz portughez situat in dreptul Buenos Aires-ului, dar pe celalalt mal al Rio de la Plata. Mica, cocheta, curata, turistica, dar fara a fi plina pana la refuz cu magazine de suveniruri, Colonia e opusul capitalei Argentinei. Daca ajugeti acolo, pe langa centrul istoric, va recomand sa inchiriati o bicicleta si sa mergeti pana la Plaza de Toros, singura arena de corrida din Uruguay. Construita la inceputul secolului XX si folosita pentru nu mai mult de 8 lupte cu tauri, la doi ani dupa inaugurare spatiul a fost abandonat pentru ca in Uruguay acest tip de manifestare a fost interzis. Azi, ceea ce se vede e o bizarerie de beton si fier cu influente mudejar si graffiti-uri cu Che Guevara. In mod oficial, arena e parasita si inchisa publicului, dar gardul are cateva gauri prin care puteti intra (oricum, asta n-o stiti de la mine, da?).

Din Colonia, urmatoarea etapa a multora e Montevideo, capitala tarii, aflata la 2-3 ore de mers cu autobuzul. Despre Montevideo am mai povestit, va recomand sa ajungeti duminica noaptea pe strada Isla de Flores pentru a asista, ba nu, pentru a participa la o procesiune fascinanta in ritm de candombe, va recomand sa va plimbati pe faleza, desi, atentie, briza e racoroasa si vara, va recomand poate cel mai lung carnaval din lume, care dureaza 40 de zile si daca ajungeti in luna februarie e garantat ca il prindeti.

Ce altceva mai puteti vedea in Uruguay? Plajele. Mult mai calduroase decat cele din Argentina, in timpul verii sunt invadate de turisti din Argentina si, mai putini ce-i drept, Chile. Coasta uruguayana e plina de statiuni, desi situatia e polarizata: ori gasiti statiuni ultramoderne, cu preturi ultrapiparate (Parisul e ieftin in comparatie) si frecventate de vedetele ultralocale, cum ar fi Punta del Este, ori gasiti sate ultrarustice, cu preturi… mmmbine, preturi nu foarte ieftine, trebuie sa recunosc, si frecventate de lume ultrahippie. Punta del Diablo, Valizas, Cabo Polonio sunt cateva dintre ele. 

Daca doriti sa vedeti interiorul tarii, peisajul e similar cu pampa argentina, iar tipurile de atractii sunt similare: puteti vizita o estancia, adica o ferma rustica, unde va veti putea relaxa, veti calari, veti asista la spectacole folclorice sau de echitatie. Putin cam turistic pentru gustul meu, motiv pentru care nici n-am fost la vreo estancia acolo (am fost in Argentina si mi-a picat cam prost, din fericire eram intr-o companie foarte placuta), dar trebuia macar sa amintesc.

Cu autobuzul in Uruguay – ce? cum? cat?

Dupa cum cazuseram de acord, Uruguay e o tara microscopica. Durata unei curse de autobuz nu va fi mai mare de 3-4 ore, motiv pentru care veti calatori in timpul zilei. In niciun caz nu va trebui sa petreceti noaptea pe drum.

Avand in vedere ca Montevideo concentreaza cam jumatate din populatie, majoritatea curselor vor pleca de acolo, inspre celelalte destinatii din tara. Daca vreti sa calatoriti dintr-un oras in altul fara sa treceti prin Montevideo ma tem ca nu va fi posibil cu autobuzul, trebuie sa inchiriati masina personala.

Preturile nu sunt tocmai scazute pentru distanta scurta a calatoriilor, dar tocmai din cauza ca distantele nu sunt mari, transportul in Uruguay nu va va duce la sapa de lemn: nu va trebui pentru nicio cursa sa scoateti din buzunare mai mult de 15 euro. Pe traseul Colonia – Montevideo, de exemplu, eu am platit cam 8 euro, si a durat 3 ore.  Pe fiecre ruta exista mai multe companii care asigura transportul, dar nu exista mari diferente de pret, asa ca eu va recomand sa cumparati biletul in functie de orarul care va convine cel mai mult.

Biletele se cumpara in ziua respectiva de la autogara, nu exista niciun site unde sa verificati disponibilitatea locurilor sau sa cumparati biletele online, insa puteti verifica orarul curselor aici: http://www.trescruces.com.uy/horarios.php

Cum ajungeti in Uruguay, din Argentina

Avand in vedere ca putina lume isi va lua un bilet direct inspre Montevideo, majoritatea intrand din Argentina, e bine sa stiti care ar fi optiunile disponibile inainte de a ajunge la fata locului, pentru a putea sa economisiti niste bani.

Buenos Aires – Colonia

Se ajunge cu feribotul. In functie de tipul de vapor utilizat, cursele pot fi fie de 3 fie de o ora, cele de trei ore costand mai putin. Atentie, insa, la raul de mare: daca stiti ca aveti probleme si marea e agitata, ar fi recomandabil sa luati cursa mai scurta.

Sunt doua companii care asigura transportul:Buquebus – www.buquebus.com – ofera ambele tipuri de curse. Eu va sfatuiesc sa cumparati biletul cu cat mai mult timp inainte, pentru ca preturile au acelasi regim ca biletele de avion, se scumpesc pe masura ce se apropie data calatoriei.Colonia Express – www.coloniaexpress.com – ofera doar cursele de trei ore. E o companie mai putin cunoscuta, dar preturile sunt aproape jumatate din cat costa daca luati un feribot Buquebus!

Buenos Aires – Montevideo

Optiunea cea mai ieftina ar fi sa luati feribotul pana la Colonia, si de acolo autobuzul spre Montevideo. Daca, insa, nu vreti sa treceti prin Colonia, aveti doua optiuni.

Prima ar fi cu avionul de la Buenos Aires, zborurile durand mai putin de o ora si fiind operate de doua companii:Aerolineas Argentinas – www.aerolineas.com.arPluna – www.flypluna.comPreturile sunt, insa, destul de ridicate si cu durata necesara check-inului si deplasarii pana la aeroport si inapoi nici timp nu economisiti.

O a doua optiune, care poate fi mai ieftina, este cu feribotul. Buquebus si Colonia Express ofera si curse directe Buenos Aires – Montevideo, iar durata este de trei ore. 

Buenos Aires – Punta del Este

Pentru cei care nu rezista si vor sa ajunga DIRECT si cat de repede la plaja, exista zboruri care leaga Buenos Aires de Punta del Este. Preturile sunt pe masura destinatiei, dar cei care nu au rabdare sa ajunga la mare, platesc!

Unde sa stai?

Dupa cum v-am mai spus si in ghidul despre Argentina, eu dorm de regula la hosteluri, asa ca nu va pot recomanda hoteluri, si nici preturile nu le cunosc. Articolul de fata este pentru cei care calatoresc cu buget relativ redus.

Preturile la hosteluri erau de aproximativ de 10-15 euro pe noapte in vara (ianuarie-februarie) lui 2012, cand am fost eu. In Uruguay se poarta foarte mult, insa, campingul, asa ca daca va duceti la mare (bine, nu chiar in Punta del Este), va veti putea caza si mai ieftin daca dormiti la cort.

In timpul verii, daca aveti intentia de a dormi cel putin o noapte in Colonia, este obligatoriu sa aveti rezervare facuta cu cel putin 2-3 zile inainte! In oras nu sunt multe hosteluri si sunt in permanenta pline. Daca mergeti la Punta del Diablo, Valizas, Cabo Polonio sau alte locuri de pe coasta, este de dorit sa aveti rezervare, mai ales in week-end, desi s-ar putea sa aveti noroc si daca veniti fara, pentru ca oferta de locuri de cazare e mai mare. In extrasezon nu e nicio problema, desi e bine sa dati macar un telefon inainte, pentru ca multe hosteluri vor fi inchise.