Statele Unite au cunoscut o serie de alegeri locale si statale marti, cele mai mari alegeri pana la alegerile legislative din 2022, care in cazuri precum cursa pentru guvernarea Virginiei au fost interpretate ca primul referendum privind presedintia lui Joe Biden. Rezultatul de acolo, dar si cursa extrem de disputata pentru guvernarea New Jersey sau decizii precum respingerea din Minneapolis progresist de a pune capat departamentului de politie, au ajuns sa trimita mesaje ingrijoratoare Partidului Democrat.

Cautarea drumului pe care urmeaza sa o urmeze formatia in fata alegerilor din 2022, unde este in joc slabul sau control asupra Congresului, siduelul dintre curentii sai interni, se intensifica din aceasta miercuri.

Lovitura pentru democratii din Virginia

Cel mai mare esec pentru Biden si democrati a venit in Virginia, un stat pe care presedintele l-a luat cu 10 puncte in noiembrie anul trecut, dar in care marti fostul guvernator Terry McAuliffe, comparabil cu regalitatea din Partidul Democrat, a fost invins de republicanul Glenn Youngkin, primul conservator care a servit ca guvernator al statului in 12 ani. A fost cursa care a fost urmarita cu cel mai mare interes si atentie in toata tara pentru ca in ea este imposibil sa nu se citeasca coduri nationale.

In Youngkin, republicanii au gasit o formula potentiala pentru cursele viitoare in universul conservator inca dominat de Donald Trump, pe care aproape sigur vor incerca sa o imite atat in ​​2022, cat si in 2024, exploatand slabiciunile lui Biden si tinand la distanta umbra lui Trump in statele democrate.

Fara a-l critica pe fostul presedinte pentru a nu-si instraina baza, dar in acelasi timp sa atinga un echilibru pentru a-i convinge pe moderati, Youngkin, un om de afaceri financiar care si-a cheltuit milioane din buzunarul sau in campanie, a stat departe de Trump, evitand evenimentele publice. impreuna (desi au vorbit frecvent la telefon). Trump, la randul sau, si-a oferit sprijinul si a cautat sa mobilizeze alegatorii, in acest caz, lasand deoparte denuntarea obsesiva a unei fraude electorale inexistente in infrangerea sa, care este esentiala pentru mesajele sale si indreptandu-si atentia catre razboaiele culturale care Youngkin a devenit central in campanie.

Aceste razboaie culturale sunt, de asemenea, o avanpremiera a ceea ce se poate astepta sa fie exploatat de republicani in urmatoarele concursuri electorale. In cazul Virginiei, unde economia era preocuparea principala a alegatorilor, Youngkin s-a concentrat foarte mult pe denuntarea teoriei rasei critice in scoli (chiar daca acel cadru academic nu face deloc parte din curricula educationala) rolul pe care trebuie sa-l joace parintii in programa scolara. Acestea sunt probleme care devin centrale pentru miscarea conservatoare din SUA, la fel ca respingerea mandatelor de masti si vaccinuri, cu care Youngkin s-a aliniat.

Intre timp, democratii au esuat in efortul lor de a-l aduce pe Trump in centrul campaniei. Iar semnele ingrijoratoare care vin de la stat sunt multe. Multe dintre aprobarile pe care Biden le-a construit acolo s-au prabusit acum , inclusiv in randul femeilor. Daca alegatorii din Virginia i-au dat presedintelui un avans de 23 de puncte fata de Trump, de data aceasta l-au sustinut pe McAuliffe cu doar 1% mai mult decat Youngkin. Iar rezultatele republicane nu numai ca s-au consolidat in judetele mici, rurale, dar au redus decalajul fata de democrati din suburbiile mai diverse si mai dens populate, care au fost cheia victoriilor progresiste in 2020.

Strategia lui McAuliffe, care a lansat alerte cu privire la regresia pe care statul ar putea sa o experimenteze in domenii precum avortul, drepturile de vot sau accesul la asistenta medicala daca Youngkin castiga, nu a prins pe alegatori si nici nu a facut eforturi pentru a dezlantui entuziasmul alegatorilor de culoare prin acuzare. Republicanul a alimentat rasismul si cu sprijinul fostului presedinte Barack Obama, vicepresedintelui Kamala Harris si Stacey Abrams la evenimentele de campanie.

Surpriza negativa in New Jersey

Desi numaratoarea a continuat la momentul scrierii acestui articol, competitia apriga a guvernatorului New Jersey dintre Phil Murphy, care incearca sa fie primul democrat reales al statului din 1977, si republicanul Jack Ciattarelli, a reprezentat, de asemenea, o lovitura pentru democrati, Se asteptau la o victorie confortabila si la o surpriza negativa.

In acea cursa, multe linii similare cu cele din Virginia au fost replicate , cu efortul lui Murphy de a lega Ciattarelli de Trump, care, la fel ca in Virginia, a fost o strategie esuata, si cu progrese ale republicanului in zone precum suburbiile. unde democratii reusisera in 2020 sa se smulga de la conservatori.

Politia din Minneapolis

In urma cu un an si jumatate, uciderea lui George Floyd de catre politie a facut din Minneapolis epicentrul unei miscari nationale de protest impotriva brutalitatii rasiste in aplicarea legii si a nedreptatii rasiale. Tot in Minneapolis au fost semanate semintele apelurilor pentru o reforma profunda a sistemului politienesc din SUA, cu idei precum definantarea sau desfiintarea cadavrelor. Orasul a propus inlocuirea Departamentului de Politie cu un nou Departament de Securitate Publica care a propus abordarea securitatii dintr-o „abordare ampla a sanatatii publice”, dar in aceasta marti alegatorii au respins acea propunere la urne, cu un avantaj de 13 puncte pe care il sustineau orasul.

Intr-o campanie in care Comitetele de actiune politica au investit milioane de dolari si care s-a petrecut intr-un moment de crestere a criminalitatii in Minneapolis, o parte din respingere s-a datorat neclaritatii cu care a fost redactat amendamentul, care propunea incheierea unui departament cu un numarul minim de ofiteri pentru oras in functie de populatie si inlocuirea propusa cu noul departament cu mai multi specialisti in sanatate mintala si servicii sociale si mai mult control al consiliului orasului.

Li s-au opus si liderii democrati moderati, precum primarul, Jacob Frey, care se lupta aseara pentru reinnoirea mandatului si care a preferat alternativa imbunatatirii actualului departament de politie in detrimentul incetarii acestuia.

Un primar socialist in Buffalo?

Este posibil ca aripa progresista a Partidului Democrat sa fi suferit o alta lovitura in Buffalo, al doilea oras ca marime din New York. India Walton, o asistenta neagra de 39 de ani si activista fara experienta in functii publice, inregistrata la Socialistii Democrati din America, care a ajuns la primaria intr-un oras eminamente democrat si ar fi devenit primul lider socialist. a unui oras mare din 1960.

Va trebui sa asteptam in continuare, cel putin pana vor fi numarate toate voturile, pentru ca primarul Walton a invins la acele primare, democratul Byron Brown, s-a declarat castigator.

Brown, un alt afro-american care a indeplinit deja patru mandate la Buffalo, a decis sa conteste rezultatul primarelor si s-a prezentat drept un candidat „scris”, unul al carui nume nu apare pe buletine de vot, dar pe care alegatorii il pot scrie. In aceasta seara de marti, cu „scrierea” inainte in numaratoare, dar in asteptarea unei numarari laborioase acum buletin cu buletin, s-a declarat castigator. Walton, in ciuda acestui fapt, nu a recunoscut infrangerea si si-a amintit ca mai sunt si alti candidati in cursa.

Lupta dintre cei doi reprezinta lupta interna in Partidul Democrat. Walton a fost sustinut de lideri progresisti ​​precum Alexandria Ocasio Cortez si altii mai asociati cu institutia, precum senatorii Charles Schumer si Kirsten Gillibrand.

Alte rase

Alegerile de marti au lasat si alte rezultate remarcabile, dintre care unele dau bucurie aripii progresiste a partidului si arata o fata mai reprezentativa a diversitatii tarii, in special pentru minoritatea asia-americanilor.

Alegatorii din Boston , de exemplu, au ales pentru prima data pe cineva care nu este nici barbat, nici alb la urne pentru functia de primar . Progresistul de 36 de ani de origine taiwaneza, Michelle Wu, care a obtinut un sprijin precum cel al senatorului Elizabeth Warren, va conduce orasul. Intre timp, la Cincinnati, democratul Aftab Pureval, de mama tibetana si tata indian, va fi primul primar asiatico-american al orasului.

New Yorkul nu va avea doar al doilea primar de culoare dupa victoria lui Eric Adams, dar pentru prima data un afro-american va fi responsabil si de biroul procurorului districtual din Manhattan, functie in care Alvin Bragg va mosteni, printre multe altele. cazuri, ancheta lui Donald Trump si a afacerilor sale.

In Ohio, intre timp, un republican sustinut de Trump si un democrat au castigat alegerile speciale care ii vor duce la Camera Inferioara a Statelor Unite.