Ciocolata neagra este un aliment apreciat pentru valoarea sa nutritiva. Datorita acestui fapt, se crede ca ar putea ajuta la prevenirea diferitelor boli. Aici va spunem tot ce trebuie sa stiti despre el.
Ciocolata neagra a devenit la moda in ultimii ani, nu doar pentru gustul ei, ci si pentru ca se spune ca ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la cresterea nivelului de energie.
La randul lor, exista cei care considera ca consumul de ciocolata este rau deoarece poate promova obezitatea sau poate creste colesterolul datorita continutului de grasimi si zahar. Totusi, atata timp cat consumul sau este moderat, ciocolata neagra are efecte pozitive asupra sanatatii.
Daca esti unul dintre cei care nu pot rezista unei bucati de ciocolata buna, iata 7 posibile beneficii de care te-ai putea bucura fara sa stii.
Efectele ciocolatei negre asupra sanatatii
Unul dintre beneficiile ciocolatei, in general, este capacitatea sa de a creste nivelul de energie. Desi trebuie consumat in portii moderate pentru a nu depasi caloriile recomandate, o portie mica este suficienta pentru a obtine acest efect.
Desi exista mai multe tipuri de ciocolata pe piata, ciocolata neagra este cea mai populara din categoria alimentelor sanatoase. Aici explicam de ce.
1. Contine antioxidanti
Ciocolata neagra este un aliment care contine antioxidanti, precum polifenoli, flavonoide, catechine, printre altele. Acestea sunt foarte importante, deoarece ajuta organismul sa inhibe radicalii liberi, care provoaca deteriorarea oxidativa a celulelor.
Datorita acestui fapt, ciocolata a fost recomandata ca adjuvant pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare, scaderea nivelului de colesterol si ameliorarea simptomelor de hipertensiune arteriala, conform celor sugerate in acest studiu realizat de Institutul de Stiinta si Tehnologie a Alimentatiei si Nutritiei. (ICTAN) al CSIC (Spania).
Ciocolata care contine mai mult de 60% cacao concentreaza antioxidanti importanti care contribuie la starea de bine.
2. Contribuie la sanatatea inimii
Dupa cum sugereaza studiul de mai sus, ciocolata ar putea ajuta la prevenirea anumitor probleme cardiovasculare. O treime din grasimea din untul de cacao din care este facuta ciocolata contine acid stearic, pe care ficatul il transforma in acid oleic, o grasime mononesaturata sanatoasa.
La randul sau, acidul oleic este un compus care ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau, in timp ce creste nivelul de colesterol bun. O publicatie a Scolii de Sanatate Publica Harvard comenteaza ca mai multe studii sugereaza ca:
Exista o legatura clara intre riscul redus de boli de inima si aportul de 6 grame pe zi (1-2 patrate mici) de ciocolata neagra sau cacao. Cu toate acestea, este un subiect care necesita inca cercetari.
3. Este buna pentru creier
Informatiile obtinute din cercetarile efectuate de Universitatea din Navarra (Spania) sugereaza ca consumul de ciocolata neagra ajuta la stimularea fluxului sanguin catre creier si catre inima, ceea ce ar putea ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive.
Acest beneficiu este atribuit continutului sau de teobromina, un stimulent natural, nu la fel de puternic ca cofeina, dar cu efecte terapeutice interesante. La randul sau, un studiu publicat in Psychopharmacology explica ca ciocolata neagra contine in jur de 25-35 mg de cofeina.
Cofeina este un alt stimulent care, in doze moderate, ar putea creste vigilenta si imbunatati atentia si performanta psihomotorie. In cele din urma, contine si feniletilamina, responsabila pentru eliberarea endorfinelor in creier, care genereaza o senzatie de bine.
4. Ajuta sanatatea pielii
Potrivit cercetarilor publicate in The Journal of Nutrition , ciocolata neagra, fiind bogata in antioxidanti, poate contribui si la promovarea pielii mai sanatoase, mai hidratate. Ba chiar pare sa aiba un efect benefic in prevenirea efectelor nocive ale soarelui.
La randul sau, cacao favorizeaza o buna circulatie a sangelui in capilarele fine din stratul superior al pielii. Acestea sunt responsabile pentru oxigenarea si furnizarea nutrientilor esentiali de care pielea are nevoie pentru a se proteja de deshidratare si arsuri solare.
Antioxidantii continuti de ciocolata au si efecte benefice asupra sanatatii pielii.
5. Este buna pentru dintii tai
Spre deosebire de multe alte dulciuri, ciocolata neagra, insotita de o buna igiena zilnica si in doze moderate, ar putea contribui la sanatatea dentara.Intr-adevar, contine o substanta numita teobromina care, conform acestui studiu realizat de Universitatea din Guayaquil, este recomandata pentru intarire . smalt dentar.
6. Are nutrienti esentiali
Ciocolata neagra contine minerale esentiale care ajuta la promovarea sanatatii in intreg organismul. Informatiile publicate in Scientific Electronic Library Online evidentiaza ca acest tip de ciocolata este un aliment cu o compozitie nutritionala interesanta care include urmatoarele:
- Grasime (30%).
- Proteine (6%).
- Carbohidrati (61%).
- Fosfor, calciu si fier (3%).
- Vitaminele A si B.
7. Ajuta impotriva oboselii
Un studiu realizat de The Nutrition Journal a aratat ca ciocolata ar putea ajuta la combaterea simptomelor de oboseala. Cercetarile indica faptul ca consumul acestuia ajuta la imbunatatirea actiunii neurotransmitatorilor precum serotonina, responsabili de reglarea starii de spirit si a somnului.
Pentru acest studiu, persoanele cu aceasta afectiune au consumat 1 1/2 uncii de ciocolata neagra cu 85% continut de cacao, in fiecare zi timp de 8 saptamani. Rezultatul a fost o senzatie mai mica de oboseala dupa consumarea ciocolatei.
Desi nu este un super energizant sau ceva asemanator, un consum moderat de ciocolata poate contribui la ameliorarea oboselii.
Consumul de ciocolata neagra imbunatateste sanatatea?
Ciocolata neagra este creditata cu unele beneficii, dar nu este un aliment „super-putere” sau ceva asemanator. Pur si simplu inclusa ca parte a unei diete sanatoase si variate poate contribui la sanatate.
In orice caz, consumul acestuia ar trebui completat si cu obiceiuri bune, cum ar fi exercitiile fizice si o dieta sanatoasa . Amintiti-va ca, in caz de boala, este important sa mergeti direct la medic. Nicio mancare nu va fi curativa.
In cele din urma, este important sa stii sa alegi o ciocolata buna. Optiunile compuse din mai mult de 60% cacao sunt cele mai recomandate. Pe cat posibil, evita-le pe cele care contin mult zahar. Tine cont de asta!













