Beneficiile atribuite consumului de menta sunt multe, dar nu toate au studii care sa le sustina. In continuare, le prezentam pe cele mai remarcabile si va vom spune daca exista dovezi stiintifice in acest sens, sau nu.
Desi aceasta planta a fost folosita mai mult pe vremea grecilor si romanilor, a devenit faimoasa in secolul al XVIII-lea pentru utilizarea sa pentru ameliorarea problemelor de stomac. Si, inainte de asta, in Evul Mediu era folosit pentru a improspata respiratia si a albi dintii.
Astazi, consumul sau este foarte popular. Datorita mentolului, ingredientul activ din menta, medicina naturista il recomanda pentru a ameliora diverse probleme de sanatate si frumusete.
5 posibile beneficii ale consumului de menta
Desi diferite studii indica proprietatile benefice pentru sanatate ale mentei, retineti ca datele nu sunt 100% concludente. In cazul oricarui disconfort, consultati medicul dumneavoastra de incredere.
1. Ar stimula digestia
Menta este foarte renumita pentru utilizarea sa pentru ameliorarea problemelor de stomac. Carminativ si antispastic, poate ajuta la ameliorarea unei varietati de tulburari ale sistemului digestiv, inclusiv gaze, balonare, greata, indigestie si colici, conform Manualului de ierburi si condimente .
Ar fi chiar eficient in ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil. Un studiu din 2019 indica faptul ca acele persoane care au consumat capsule de menta timp de cateva saptamani au avut o reducere a simptomelor acestei boli.
Pe de alta parte, aceasta planta ar ajuta la ameliorarea problemelor de stomac, actionand pentru relaxarea muschilor netezi din tractul digestiv. Pentru a profita de aceasta calitate, puteti pregati o ceasca de ceai de menta.
2. Calmant pentru durerile de cap
Un alt beneficiu atribuit mentei este capacitatea sa de a calma durerile de cap. Menta, ca si alte soiuri de menta, contine mentol, un compus care ar actiona ca un relaxant muscular. Ar calma durerea in doua moduri: frecand uleiul pe zona afectata sau inhaland aroma acestuia.
3. Menta impotriva racelii si gripei
Unele cercetari sugereaza ca mentolul, ingredientul sau activ, poate ajuta la reducerea congestiei toracice si la eliminarea mucusului. Aceasta planta ar putea calma, de asemenea, durerea in gat. Pentru a realiza acest lucru, ar trebui sa adaugati cateva picaturi de ulei de menta intr-un umidificator si sa respirati profund.
4. Ar usura iritatia pielii
Datorita proprietatilor antibacteriene si antioxidante mentionate intr-un articol din Arabian Journal of Chemistry, se crede ca ar putea calma pielea iritata cauzata de muscaturi de insecte, arsuri si, de asemenea, eruptii cutanate cauzate de iedera otravitoare, stejar otravitor si altele.
Pe de alta parte, un studiu asupra uleiurilor esentiale a indicat ca menta, printre altele, ar avea o actiune antifungica. Retineti ca daca suferiti de ciuperca, ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra pentru a adopta cel mai potrivit tratament pentru dumneavoastra. Consultati-l cu el despre posibilitatea de a folosi ulei de menta pentru a sustine prescriptia.
5. Menta pentru respiratia urat mirositoare
Intrucat menta este antibacteriana si antimicrobiana, asa cum am subliniat deja, medicina traditionala recomanda mestecarea frunzelor acestei plante sau clatirea cu un preparat facut cu ea poate tine la distanta respiratia urat mirositoare.
Alte beneficii pentru sanatate ale mentei
Pe langa cele mentionate anterior, putem enumera si alte beneficii atribuite consumului regulat de menta:
- Continutul sau de carotenoizi ii confera calitatea de antioxidant. Amintiti-va ca antioxidantii sunt molecule care lupta impotriva radicalilor liberi si ajuta la prevenirea daunelor oxidative si deci a aparitiei imbatranirii premature si a bolilor precum cancerul.
- Potrivit studiilor pe animale, ar putea ajuta la corectarea problemelor hormonale: de exemplu, cele care provoaca hirsutism, care produce par si crestere neregulata a parului la femei. Acest lucru se datoreaza faptului ca aportul sau (care poate fi facut sub forma de ceai) ar reduce nivelul de androgeni.
- Datorita proprietatilor sale antiseptice si analgezice, se crede ca ar putea fi folosita pentru dezinfectarea ranilor. Cu toate acestea, nu exista date stiintifice in acest sens.
Dupa cum puteti vedea, consumul de menta ar putea ajuta la ameliorarea unor simptome ale anumitor disconfort. Ca si alteori vorbim despre remedii naturiste, reamintim ca acestea nu te scutesc de vizita la medic. Plantele medicinale pot servi drept suport pentru tratamentul prescris de specialist, dar in niciun caz nu ii iau locul.