Fibromul uterin afecteaza aproximativ 80% din femei, pana la varsta de 50 de ani. Fibromul uterin este o formatiune celulara ce se poate forma in interiorul uterului, in peretele acestuia sau chiar in exterior. Fibromul, mai poarta si numele de tumoara fibroasa, insa din fericire nu este vorba de o tumoare maligna (cancer). Insa sa descoperim mai multe informatii despre fibromul uterin.

Cauze. Cauza exacta a fibromului este necunoscuta pana in momentul de fata. Dupa ce fibromul s-a dezvoltat, anumiti hormoni sunt raspunzatori de cresterea lui (in special estrogenul si progesteronul). Cel mai important hormon este estrogenul care ajuta la cresterea fibroamelor atunci cand este secretat in exces (in timpul sarcinii), sau la micsorarea lor atunci cand secretia este mult mai mica (dupa menopauza).

Simptome. Majoritatea femeilor sunt asimptomatice si nu vor avea nevoie de tratament niciodata. Insa exista si femei in cazul carora simptomele apar si se dezvolta in timp (cateva luni sau cativa ani). Iata care sunt simptomele si problemele cauzate de fibromul uterin:

–          Sangerari menstruale anormale sau modificari ale ciclului menstrual;

–          Dismenoree;

–          Durere sau presiune pelvina;

–          Distensie si presiune abdominala;

–          Mictiuni frecvente;

–          Blocaj renal;

–          Dificultati ale tranzitului intestinal;

–          Probleme in timpul sarcinii: travaliul prematur sau dezlipirea de placenta;

–          Avort spontan;

–          Durere la contact sexual;

–          Incontinenta urinara;

–          Infertilitate.

Tratament. Majoritatea fibroamelor sunt asimptomatice si nu necesita niciun fel de tratament. Fibroamele uterine apar de obicei in jurul varstei de 30-40 de ani, iar riscul aparitiei creste o data cu inaintarea in varsta. Dupa varsta de 50 de ani, sau dupa instalarea menopauzei, fibroamele se miscoreaza, sau chiar dispar (in functie si de dimensiunea acestora).

Insa in cazul fibroamelor dureroase sau care afecteaza viata pacientei, se poate interveni prin mai multe cai. In cazul fibroamelor uterine sangerande, care cauzeaza menstruatii abundente si dureri mari in timpul menstruatiei, se va administra antiinflamatoare nesteroidiene sau contraceptive orale. Atentie insa la antiinflamatoarele nesteroidiene, care pot provoca avort spontan daca sunt administrate in timpul sarcinii.

Daca fibromul cauzeaza infertilitate, medicul va recomanda extirparea acestuia chirurgical. Daca pacienta isi doreste un copil, aceasta va trebui sa ramana insarcinata cat mai repede dupa extirparea fibromului uterin, deoarece acesta poate oricand recidiva, scazand din nou sansele unei sarcini.