Erasmo Aragon, in varsta de 19 ani, a luat decizia de a parasi Nicaragua impreuna cu fratele sau Onell Aguirre de la un moment la altul. Noua realegere a lui Daniel Ortega care se profila a insemnat pentru ei mai multa hartuire si persecutie.

Timp de mai bine de un an, fratii au fost hartuiti de ofiterii de politie stationati in afara caselor lor, in orasul Granada, la sud de Managua.

Onell a primit, de asemenea, citatii constante pentru a se raporta unui ofiter antinarcotice, „ceea ce este ilogic. Nu ni s-a patat niciodata palmaresul si nici nu am fost legati de lumea criminala sau ceva de genul asta. Tot ce doreau era sa gaseasca o modalitate de a inventa acuzatii si de a-l aresta din nou”, a spus Erasmo pentru Voice of America.

Fratii, care se aflau in inchisoare dupa protestele din Nicaragua din 2018, au plecat in Statele Unite pentru a intra neregulat in acea tara vineri, 17 septembrie 2021.

Calatoria a durat 25 de zile si au trecut prin tot felul de dificultati pe care nu si le-au imaginat niciodata. „Viata mea a fost normala, viata mea a fost bine. Invatam pentru diploma universitara, care este unul dintre lucrurile care imi lipsesc cel mai mult”, a spus Erasmo.

„Cu luni inainte de alegeri au avut loc in Nicaragua, farsa electorala, a inceput hartuirea, ca intotdeauna, de la politie, zilnic, nu lipseau prin casa, facand fotografii, filmulete, patrule de politie trecand tot timpul prin casa. . Asta devine insuportabil. Vine un moment cand spui nu, este suficient. Nu poti locui aici si asta ne obliga cu adevarat sa parasim tara”, a spus el.

Dupa ce s-au predat autoritatilor americane de imigratie, fratii au ramas retinuti mai bine de o luna pana cand au fost eliberati definitiv si asteapta sa obtina azil politic si un permis de munca pentru a-si stabiliza situatia economica.

Tanarul adversar vede exilul sau ca pe o oportunitate de a incepe o viata practic de la zero si spera sa se poata intoarce curand in Nicaragua, desi momentan mentioneaza ca este imposibil.

„Ideea de a te intoarce in tara ta in scurt timp este aproape inexistenta pentru ca Ortega tocmai a fost reales si va fi la putere inca cinci ani. Nu va renunta la putere chiar acum. Poate ne-am putea intoarce peste vreo 10 ani, 15 ani, asteptand, fiind optimisti ca totul se va schimba”, deplange el.

Binecuvantari de a emigra

Cazuri precum cel al fratilor Erasmo si Onell au fost din ce in ce mai frecvente in Nicaragua din 2021, cand criza socio-politica din tara din America Centrala s-a agravat.

Religioasele, care sunt una dintre putinele voci ramase in Nicaragua, mentioneaza ca in comunitatile rurale a devenit o constanta ca familiile sa vina sa-si ceara binecuvantarea pentru a parasi tara.

„Preotii de anul trecut mi-au spus: monseniore, grabeste-te, vino sa sarbatoresti confirmarile pentru ca baietii nostri pleaca din tara. Tinerii imi spun: da-mi binecuvantarea ta pentru ca maine plec”, a spus episcopul nicaraguan Rolando Alvarez in timpul unei activitati religioase.

Ambasada Statelor Unite la Managua a facut, de asemenea, declaratii pe retelele sale de socializare in mijlocul fluxului migrator neregulat care a crescut vertiginos in ultimele luni si a avertizat ca „daca ajungeti neregulamentar, singur sau insotit la granita SUA… veti fi deportati. imediat.”

„Nu credeti minciunile coiotilor, nu incepeti o calatorie in zadar”, au avertizat autoritatile americane din Managua.

Chiar si asa, nicaraguanii s-au alaturat caravanelor care au parasit tarile vecine precum Honduras si Guatemala.

Pe 15 ianuarie, la doar cinci zile dupa inaugurarea lui Ortega, prima caravana a parasit Honduras, care, potrivit Contracorriente, era alcatuita din aproximativ 600 de migranti si aproape jumatate erau nicaraguani „fugati de regimul Ortega”.

Un barbat care se afla in rulota a declarat pentru reteaua digitala Contracorriente ca paraseste Nicaragua din cauza „inchisorilor si rapirilor” guvernului Ortega, desi nu a vrut sa-si dea numele „pentru ca familiile noastre sunt acolo si le pot incurca. .”

„Suntem cu un guvern care este capabil de toate”, a spus migrantul nicaraguan.

Cu toate acestea, securitatea din Guatemala a blocat trecerea migrantilor si i-a returnat in Honduras, de unde au plecat, potrivit rapoartelor presei locale.

De la inceputul crizei sociopolitice, peste 100.000 de nicaragueni au plecat in exil. Printre principalele sale destinatii se numara Costa Rica, Spania si Statele Unite.