Cine mai bine decat un prieten ar putea sa scrie o  biografie  capabila sa ajunga in toate colturile. Asa a facut istoricul Steve M. Guillon  cu figura lui  John John Kennedy Jr. , fiul presedintelui american in dizgratie. „America’s Reluctant Prince”  dezvaluie un barbat destinat sa poarte un nume de familie care nu este intotdeauna usor de purtat, care nici nu a putut scapa de tragedie cand a murit la varsta de 38 de ani, cand avioanele pe care el insusi le pilota si in care calatoreau si sotia sa Carolyn Bessette si cumnata lui Lauren. A fost acum 20 de ani pe 16 iulie 1999.

Singurul copil de sex masculin al lui John Fitzerald Kennedy si  Jacqueline Onassis, dupa cum dezvaluie biografia, si-a luat timpul si eforturile pentru a ajunge la concluzia ca politica face parte din ADN-ul sau pana la punctul in care s-a gandit sa inceapa o cariera la Casa Alba. Piesa povesteste cum, in timp ce urmarea la televizor inaugurarea lui George HW Bush in 1989, John si-a exprimat dorinta de a se intoarce acasa – „se referea la Casa Alba”, spune biograful.

Publicatia este hranita din conversatiile pe care autorul le-a purtat ani de zile cu  John John, prietenul sau de la universitate, precum si din marturiile altor persoane apropiate care nu si-au explicat niciodata experienta. Rezultatul emana introspectie si umanitate in episoade de viata nevazute anterior. 

Terapie pe viata

Multe ore de  terapie i-au luat  tanarului Kennedy sa incerce sa-si gaseasca locul dincolo de umbra lunga a tatalui sau. Guillon explica ca, totusi, nu a vorbit niciodata despre uciderea parintelui sau, care a avut loc  pe 22 noiembrie 1963  in  Dallas. „Am vorbit despre presedintia tatalui sau si despre mostenirea lui, dar niciodata despre tragedie”, a spus autorul biografiei de la Fox. „De fapt – adauga el – fiul presedintelui asasinat nu a inteles de ce a fost atat de fascinat de moartea tatalui sau”. 

„John a fost foarte transparent in ceea ce priveste terapia sa”, a declarat autorul pentru revista People. „Era o zi pe saptamana cand stiai unde se afla John”, spune biograful, adaugand: „Au fost doua lucruri pe care le-a rezervat mereu, masajul si terapia lui”. O  slujba psihologica  care, potrivit lui Guillon, l-a facut un excelent conversator care avea intotdeauna sfaturi bune pentru prietenii sai. „Faptul ca s-a analizat atat de mult timp l-a facut sa cunoasca mai bine oamenii”, spune Guillon.

Aprobare catre Comisia Warren

Biografia subliniaza faptul ca Kennedy Jr. nu a pus niciodata la indoiala concluziile  Comisiei Warren, care a stabilit ca o singura persoana, Lee Harvey Oswald, a apasat pe tragaci pentru a pune capat vietii presedintelui. Cand teoriile conspiratiei abunda si astazi, Kennedy Jr. nu a dat niciodata aprobarea vreunei versiuni alternative la cea oficiala. Autorul biografiei consemneaza ca a facut un comentariu criptic despre asta – „Bobby stia totul”, cu referire la unchiul sau Robert Kennedy – care sugereaza ca fratele tatalui sau avea informatii ca nu avea comision oficiala.

Cand a creat  revista „George” in 1995,  un consilier l-a intrebat daca va deschide usa investigatiilor cu privire la moartea tatalui sau. „Chiar daca si-a petrecut restul vietii incercand sa gaseasca raspunsuri, a spus ca asta nu va schimba faptul ca nu are tata”, explica biograful. 

Taxe si responsabilitati

„Viata lui John a fost cea mai complicata pe care am cunoscut-o vreodata”, a spus Guillon pentru reteaua Fox. Si a adaugat: „A avut o viata complicata, plina de poveri si responsabilitati, iar povestea vietii sale a fost cum sa se lupte cu aceste poveri cat mai bine posibil”. Unul, faptul ca  mama  lui a decis sa nu-l mai spuna niciodata pe numele lui pentru a-si onora tatal ucis. 

Publicatia detaliaza si problemele de relatie dintre  Kennedy Jr. si sora lui  Caroline, deosebit de tensionata cu doar cateva luni inainte de prabusirea avionului. Epicentrul disputelor a stat pe cuplurile respective. Episodul care a culminat neintelegerile trebuie plasat in  licitatia  bunurilor regretatei Jacqueline Onassis. In timp ce John dorea o licitatie privata, cumnatul sau Ed Schlossberg a crezut ca una publica ar face mai multi bani. Ceea ce nu a vrut Ioan – asa cum se reflecta in carte – este ca cumnatul sau sa ia o decizie.