Ce este bisexualitatea – este o orientare sexuala distincta si nu o confuzie sau nehotarare! Este o orientare ce implica atractia fizica, sexuala, dar si emotionala atat pentru membrii sexului opus, cat si pentru membrii propriului sex – atat pentru femei, cat si pentru barbati. Vorbim despre trei orientari specifice: heterosexuali, homosexuali, bisexuali.

Cand ne intrebam ce este bisexualitatea, putem fi tentati sa ii consideram confuzi sau perversi, imorali, ciudati – esti atras fie de sexul opus, fie de propriul sex. Persoanele privesc cu suspiciune un bisexual si uneori chiar este considerata nu o orientare sexuala din nastere, ci o alegere data de preferinte perverse (sau in cel mai bun caz, exotice). Bisexualii sunt priviti ciudat atat de catre heterosexuali, cat si de catre homosexuali, care nu ii pot intelege si ii privesc ca pe niste „tradatori”. Cum poti fi atras in acelasi timp atat de barbati, cat si de femei?

Ce este bisexualitatea:

A existat dintotdeauna. Persoane care manifesta atractie pentru ambele sexe au existat intotdeauna de-a lungul timpului. Ele insa au ales de multe ori o anumita parte, relatii cu membrii unui anumit sex si in functie de aceasta alegere, au fost denumiti heterosexuali sau homosexuali. Insa orientarea lor sexuala a ramas bisexuala – doar pentru ca alegeau sa aiba o relatie hetero sau homo, aceasta nu schimba orientarea lor.

Nu este o faza. Bisexualitatea nu este o faza de experimentare si nici o faza de trecere de la o orientare sexuala la o alta! Nu sunt cunoscute multe despre bisexuali si de aceea, lumea tinde sa ii judece ca pe niste persoane imorale care fac voit aceasta alegere. Exista, intr-adevar, persoane heterosexuale care experimenteaza, mai ales in adolescenta si homosexualitatea. Insa sunt experiente unice determinate de spiritul rebel si de curiozitate, nu de schimbarea orientarii – deci nu e vorba nici de bisexuali, ci de tineri curiosi. Exista tinere fete care experimenteaza cu alte fete, dar mai mult din dorinta de a soca si de a atrage atentia baietilor. Persoanele cu adevarat bisexuale au simtit dintotdeauna o atractie egala (sau aproape egala) fata de ambele sexe! Un adevarat bisexual nu are relatii cu ambele sexe, urmand sa treaca de la o orientare la alta si nici ca pura experimentare!
Bisexualitatea duce la o alegere. Pentru ca se manifesta inca de la dezvoltarea sexualitatii, o persoana isi da seama, realizeaza in general ca este atrasa atat de barbati, cat si de femei. Aceasta persoana va face de obicei o alegere; va avea relatii cu o persoana de sex opus sau cu o persoana de acelasi sex, desi uneori nu va avea o preferinta speciala pentru una din ele. Dar la un moment dat va alege sa fie cu o singura pesoana. Bisexualitatea poate fi mai intensa sau mai slaba; sunt si persoane ce prefera si stiu ca prefera un anumit sex, dar nu neaga ca sunt atrase si de sexul opus. A fi bisexual inseamna si a recunoaste – in primul rand fata de tine insuti – acest lucru! In aceasta ordine de idei, e prea probabil sa existe mult mai multi bisexuali, care insa aleg calea conformista si isi neaga si reprima orice atractii diferite…
Bisexualii nu sunt nici imorali, nici aventurieri! Ce este bisexualitatea – in primul rand, ea nu este o tendinta spre imoralitate, spre practici sexuale exotice sau perverse, spre aventuri sexuale fara implicare! Bisexualii au un libido normal si preferinte sexuale normale – nu prefera practici sexuale ciudate (in afara de sexul in trei, daca il consideri ciudat). Bisexualii nu isi doresc sa „zboare din floare in floare”, incercand cat mai multe „flori” a ambelor sexe – ei isi doresc sa gaseasca o persoana, indiferent de sex, cu care sa aiba o relatie implicata. Sexul nu conteaza – barbat sau femeie, conteaza sentimentele. Un bisexual se poate implica emotional atat cu barbati, cat si cu femei – nu exista o preferinta, la fel ca in cazul atractiei sexuale. Putinele studii arata ca bisexualii nu au un numar semnificativ mai mare de parteneri de sex intr-o viata decat heterosexualii.
Bisexualitatea este normala! Mai mult – medicina chineza, dar si psihanalistul Sigmund Freud sustin ca fiecare persoana este bisexuala, dar isi alege o preferinta si isi reprima celelalte dorinte – din cauza invatarii sociale, a imitarii comportamentelor acceptate si preferate in jur. Cei care sustin aceasta se bazeaza si pe faptul ca in dezvoltarea fatului, pana la 1 luna jumatate, sexul nu este definit. Astfel, fiecare ar fi intr-o masura mai mica sau mai mare bisexual – ceea ce implica o atractie fizica si emotionala si fata de membrii propriului sex! Exista studii care arata ca multe din persoanele adulte recunosc ca s-a intamplat sa admire si sa fie atrase de un membru al propriului sex – fara insa a actiona, atractia fiind de moment si slaba. Un studiu interesant masoara pe o scala de la 0 la 6 orientarile sexuale: 0 = heterosexual, iar 6 = homosexual clar. Insa de la 1 la 5 se afla diferite trepte ale bisexualitatii. 3 reprezinta atractia egala atat pentru barbati, cat si pentru femei. Restul de trepte: 1, 2, 4, 5 reprezinta existenta atractiei pentru ambele sexe, insa preferinta intensa pentru unul. Asadar, majoritatea oamenilor ar avea tendinte bisexuale.

Este dificil pentru o persoana care nu a trait niciodata atractia fata de ambele sexe (sau care si-a reprimat-o adanc) sa inteleaga ce este bisexualitatea si ca un bisexual e o persoana normala. Aceasta pentru ca mintea umana lucreaza cu categorii opuse, in dualitate; frumos – urat, bine – rau, acceptat – interzis, destept – prost, normal – anormal, heterosexual – homosexual… Calea de mijloc pare ciudata si greu de inteles, insa ce ar fi sa gandim mai putin in alb sau in negru?!