Cu siguranta, ati auzit despre termenul API (Application Programming Interfaces), dar v-ati oprit sa va ganditi de ce alte afaceri il au si al dumneavoastra nu? Ce beneficii sau avantaje va poate aduce? De ce este important sa aveti API-uri REST? In continuare, vom clarifica toate indoielile tale cu privire la API REST si vei intelege de ce ar trebui sa-l implementezi in afacerea ta.

Api Rest

API este un set de reguli si specificatii pe care aplicatiile le pot urma pentru a comunica intre ele. Pentru ca noi sa intelegem, folosirea unui API este cel mai util mecanism pentru a conecta doua software-uri intre ele, in acest fel, putem garanta schimbul de mesaje sau date in format standard.

Ceea ce se doreste cu acest instrument este de a simplifica munca programatorilor si dezvoltatorilor, deoarece pentru a le crea sau programa, acestia nu trebuie sa taie codul de la zero, ci doar sa faca modificari in functie de utilizarea care urmeaza sa fie data si de tipul de site-ul in care doriti sa implementati. Una dintre functiile principale ale API-ului este ca pot fi folosite pentru a comunica cu un sistem de operare care are baze de date sau protocoale de comunicare.

In ciuda exploatarii usoare, fiecare dintre ele este conceput intr-un limbaj de programare specific, si cu caracteristici specifice, motiv pentru care creatorii de API documenteaza de obicei intreaga procedura de creare, astfel incat oricine are acea programare sau modificarea acestora sa aiba un ghid sau manual care sa-si garanteze operatiune odata adaptata.

Vom da un exemplu pentru a intelege mai bine pentru ce sunt folosite API-urile. Sa ne imaginam ca ne uitam la apartamente pe o platforma online. Gasim unul care ne place si pentru a preveni luarea lui, putem completa acum contractul de inchiriere. Aceasta inseamna ca firma care actioneaza ca agentie imobiliara si o firma de avocatura sunt legate intre ele. Pe aceeasi pagina web gasim o fila pe care scrie contract de inchiriere, iar dand clic pe ea ne duce la un formular pentru a face contractul, dar fara a parasi aceeasi pagina web. Prin urmare, firma de avocatura va avea integrat un API in site-ul agentiei folosind acelasi design, astfel incat utilizatorii sa simta ca nu au parasit niciodata site-ul, desi acesta ofera doua tipuri diferite de servicii.

Caracteristicile API-urilor REST

Mai jos puteti gasi caracteristicile API-urilor REST si ceea ce le face un instrument atat de util.

1# Protocolul client/server fara stat

Fiecare cerere HTTP contine toate informatiile necesare pentru a o executa, prin urmare, aceasta inseamna ca nici clientul, nici serverul nu trebuie sa-si aminteasca vreo stare anterioara. Cu toate acestea, exista unele exceptii, iar unele aplicatii HTTP au cache incorporata, astfel incat clientul sa poata executa acelasi raspuns pentru cereri identice in viitor.

2# Patru cele mai importante operatiuni

Cele mai importante operatiuni legate de date din orice sistem REST si specificatia HTTP sunt patru; POST (creeaza), GET (citeste si consulta), PUT (editeaza) si DELETE (sterge).

3# Obiecte in REST manipulate cu URI

URI-ul este identificatorul unic al fiecarei resurse dintr-un sistem REST. Acest lucru ne ofera acces la informatii, pentru a le modifica sau sterge. De asemenea, pentru a partaja locatia dvs. exacta tertilor.

4# Interfaz uniforme

Pentru a efectua un transfer de date intr-un sistem REST, aplica actiuni specifice (POST, GET, PUT si DELETE) asupra resurselor, atata timp cat acestea sunt identificate cu un URI. Ceea ce permite aceasta este de a facilita existenta unei interfete uniforme care sistematizeaza procesul cu informatiile.

5# Sistema de capas

Structura sau arhitectura sa este ierarhica intre componentele sale, iar fiecare dintre aceste straturi realizeaza o functionalitate in cadrul sistemului REST.

6# Utilizarea hipermedia

Conceptul de hipermedia utilizat in cazurile REST API serveste pentru a explica capacitatea unei interfete de dezvoltare a aplicatiilor de a oferi clientului si utilizatorilor legaturile corespunzatoare si de a executa actiuni specifice asupra datelor. Trebuie sa avem in vedere ca orice API trebuie sa aiba hypermedia, deoarece acest principiu defineste ca de fiecare data cand se face o solicitare catre server si acesta returneaza un raspuns, o parte din informatiile pe care le va contine vor fi hyperlinkurile de navigare asociate cu alt client. resurse.

De ce sa folositi API REST intr-o afacere

Companii si organizatii precum Google, Amazon, Facebook, Twitter, printre multe altele, lucreaza cu interfete de programare a aplicatiilor de mai bine de zece ani. In prezent, sunt multe IMM-uri care au inceput sa le integreze in platformele lor, de cand si-au dat seama ca le ajuta sa-si mareasca profiturile, deoarece imbunatatesc calitatea si functionalitatea produsului care se vinde.

Prin urmare, utilizarea API-ului in afacerea noastra ne ofera multiple beneficii atunci cand vine vorba de imbunatatirea proceselor companiei. Acestea sunt principalele avantaje si motivele pentru care API REST ar trebui integrat intr-o afacere.

  • Ele ajuta la restructurarea si directionarea sistemelor interne concepute pentru a sprijini proiecte noi.
  • Acestea reduc costurile de intretinere si maresc agilitatea proceselor de transformare a companiei.
  • Ele ofera noi oportunitati de a genera noi metode de a ajunge la clienti, de a genera profituri si de a construi noi aliante cu alte companii.

De asemenea, gasim avantaje in realizarea dezvoltarii acestuia.

  • Separarea dintre client si server, datorita acestui fapt, imbunatateste portabilitatea interfetei catre alte tipuri de platforme, precum si creste scalabilitatea proiectelor si permite diferitelor componente dezvoltate sa evolueze independent.
  • Vizibilitate, fiabilitate si scalabilitate. Este evident ca separarea dintre clienti si servere permite oricarei echipe de dezvoltare sa scaleze produsul fara probleme excesive. Prin urmare, va permite sa migrati pe alte servere sau sa faceti tot felul de modificari in baza de date, atata timp cat datele fiecarei solicitari sunt trimise corect.
  • API-ul REST este intotdeauna independent de tipul de platforme sau limbi, prin urmare, se adapteaza tipului de sintaxa sau platforme cu care lucrati. Acest lucru ofera o mare libertate atunci cand incercati sau schimbati medii noi. API-ul REST va permite sa aveti servere PHP, Java, Python sau Node.js, totusi, trebuie luat in considerare faptul ca raspunsurile la solicitari se fac intotdeauna in limbajul de schimb de informatii folosind fie XML, fie JSON.

Pe scurt, API-urile REST ne permit sa introducem noi functii pe site-ul nostru care apartin altuia, in acest fel, putem adauga valoare produselor sau serviciilor noastre.